Dead Can Dance - The Host Of Seraphim




O Brendan Perry που είχε περάσει από τις τάξεις των ασήμαντων Scavengers και η Lisa Gerrard, δυο Αυστραλοί αγγλοϊρλανδικής καταγωγής, γνωρίστηκαν το 1980 στη Μελβούρνη κι έφτιαξαν τους Dead Can Dance, ένα από τα πιο συναρπαστικά και ιδιαίτερα γκρουπ του τέλους του εικοστού αιώνα. Το πρώτο τραγούδι που έγραψαν μαζί ήταν το Frontier. To 1982 μετακόμισαν στο Λονδίνο και το 1984 κυκλοφόρησαν στη 4AD τον πρώτο, ομώνυμο δίσκο τους. Στο εξώφυλλο, μια ξύλινη μάσκα απ' τη Νέα Γουινέα προσπαθούσε να εξηγήσει γιατί διάλεξαν το όνομα (η μάσκα απ' το νεκρό δέντρο αποκτά δική της 'ζωή') και να ξεκαθαρίσει πως δεν είχαν καμιά σχέση με την gothic σκηνή.

Ο δίσκος ήταν καταπληκτικός. Τα φωνητικά της Lisa έμοιαζαν αρκετά με της Liz Fraser κι ο ήχος ήταν αρκετά Cocteau Twins, περιείχε όμως μερικά υπέροχα τραγούδια: 'The trial' και 'Wild in the woods' που τραγουδούσε ο Brendan, 'Ocean' και 'Frontier' που τραγουδούσε η Lisa, 'Musica eternal' και οι δύο μαζί. Το 'Spleen and ideal' του 1985 ακολούθησε τα ηχητικά μονοπάτια του προηγούμενου, είναι όμως συνθετικά από τα πιο αδύναμα άλμπουμ τους. Στη συλλογή 'Passage in time', που κυκλοφόρησαν μερικά χρόνια αργότερα συμπεριέλαβαν μόνο ένα τραγούδι απ' το 'Spleen and ideal' και κανένα απ'το ντεμπούτο τους, πράγμα που δηλώνει ότι κατά τη γνώμη τους, η δημιουργική τους πορεία άρχισε με το 'Within the realm of the dying sun' του 1986.

Σ'αυτό το δίσκο και στους υπόλοιπους που ακολούθησαν, οι κιθάρες και τα τύμπανα παραμερίστηκαν, σάμπλερς και περίεργα όργανα χρησιμοποιήθηκαν, το γκρουπ άρχισε να ασχολείται με την ιστορία και τις μουσικές του μεσαίωνα και της αναγέννησης, και οι δίσκοι τους είναι γεμάτοι με ευαίσθητη, ανατριχιαστικά όμορφη, μυστικιστική μουσική που δεν έχει προηγούμενο. Το 'Spiritchaser', το τελευταίο τους άλμπουμ πριν διαλυθούν είναι το πιο ethnic της καριέρας τους, με επιρροές από την αφρικάνικη και λατινοαμερικάνικη μουσική. Eίναι το πιο ρυθμικό και ταυτόχρονα το πιο λυπημένο τους. Μετά τη διάλυσή τους, ο Brendan Perry κυκλοφόρησε το δίσκο 'Eye of the hunter' κι η Lisa Gerrard το 'Mirror pool' και δυο δίσκους σε συνεργασία με τον Pieter Bourke των Eden και Soma: το 'Duality' και το soundtrack της ταινίας 'The insider'.

Σχόλια