Εκδοτικός εμφύλιος επιβίωσης

Ραγδαίες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο που καθρεπτίζεται φυσικά και στα media που ελέγχονται από επιχειρηματίες. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελευθεροτυπία και το Έθνος, η γκρίνια στον ΔΟΛ που βαδίζει στα όρια της χρεοκοπίας, οι περικοπές στον όμιλο Αλαφούζου, τα πολλά προβλήματα και η αναστάτωση σε άλλες εφημερίδες όπως το Πρώτο Θέμα, η Real News, η Veto κ.λπ. και το μεγάλο ψαλίδι που ετοιμάζεται στα κανάλια δείχνουν ότι πολλοί επιχειρηματίες, φανεροί ή αφανείς χρηματοδότες των media, βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής κρίσης.

-Ο κ. Λαυρεντιάδης, που μέχρι πρόσφατα αγόραζε τα …πάντα, άρχισε ξαφνικά να πουλάει!

-Οι Μπομπολαίοι δυσκολεύονται αφού τα έργα κόπηκαν και το κρατικό χρήμα δεν υπάρχει πια. Αναζητούν πλέον διεξόδους σε τζόγο, ενέργεια, διαχείριση σκουπιδιών κ.λπ.

-Ο Σωκράτης Κόκκαλης βρίσκεται με το ένα πόδι στον εισαγγελέα την ώρα που οι εταιρείες του δεν πάνε καθόλου καλά ενώ αυτός αναζητεί συμμάχους για να χτυπήσει το στοίχημα και τον τζόγο γενικά από τον ΟΠΑΠ.

-Οι Αλαφούζοι είναι σε καλύτερη εμφανώς οικονομική κατάσταση (να ναι καλά τα… μονοπύθμενα) αλλά λόγω χαρακτήρα και συμμαχιών δυσκολεύονται να παίξουν πρώτο ρόλο.

-Ο Ψυχάρης και οι υποστηρικτές του έχουν φθαρεί και δεν είναι πλέον οι ισχυροί παίκτες που ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις. Παράδειγμα, ο κ. Ψυχάρης, αναζητά ένα μεγάλο δάνειο, ύψους 100 εκατ. ευρώ και δυσκολεύεται να το βρει.

-Η Μάνια Τεγοπούλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΑ, εξασφάλισε μεν ένα δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ, η ίδια όμως, φέρεται να δήλωσε ότι επιθυμεί να αποχωρήσει, ενώ φούντωσαν τα σενάρια για μεγάλης έκτασης απολύσεις

Όλοι οι παραδοσιακοί επιχειρηματίες περνούν δύσκολες ημέρες αφού δέχονται και τις πιέσεις των νέων τζακιών και των κληρονόμων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στον Πήγασο τα ηνία έχει πάρει για τα καλά ο Φ. Μπόμπολας ο οποίος μάλιστα φέρεται να έβαλε φρένο στις φιλοδοξίες για συμμαχία με τον Κόκκαλη στην πρόσφατη συνάντησή τους.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι ούτε ο Θ. Αλαφούζος συνεννοείται απευθείας με τον Φ. Μπόμπολα ούτε πως και στα υπόλοιπα μαγαζιά η αναταραχή πηγάζει από το γεγονός ότι εμφανίστηκαν νέοι παίκτες στο προσκήνιο. Μαρινάκης, Ρέστης, Λαυρεντιάδης, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, οι γνωστοί τραπεζίτες της χώρας και άλλοι αφανείς επιχειρηματίες που έχουν βάλει λεφτά και περιμένουν να καρπωθούν τα οφέλη.

Έτσι, τους επόμενους μήνες θα δούμε πολλά σε επιχειρηματικό, πολιτικό και εκδοτικό επίπεδο.

Με τη δραματική συρρίκνωση της κυκλοφορίας , τον περιορισμό της διαφημιστικής δαπάνης λόγω της οικονομικής κρίσης και την ευρεία διάδοση του διαδικτύου ως πρώτη πηγή ενημέρωσης, η κρίση στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και είναι άγνωστο ποιοί θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Γιατί δεν θα επιβιώσουν όλοι. Αυτή η προοπτική καθιστά τα ΜΜΕ ευάλωτα, άρα και περισσότερο εξαρτημένα από την Κυβέρνηση, η οποία ελέγχοντας τη στρόφιγγα της κρατικής διαφήμισης μπορεί να υπαγορεύει τους όρους της. Χώρια που τα περισσότερα έχουν και άλλες εκκρεμότητες με το κράτος.

Από την άλλη μεριά, όλα δείχνουν ότι ένα νέο ρεύμα (όχι κατ’ ανάγκη ικανό και καλό) έρχεται να σαρώσει τα παραδοσιακά ονόματα δημιουργώντας μια νέα τάξη πραγμάτων, τους νέους νταβατζήδες για να χρησιμοποιήσουμε την καραμανλική διάλεκτο.

Πηγή : www.antinews.gr/


Σχόλια